TFCC polsklachten

Datum :

Het Triangulaire Fibrocartilage Complex, afgekort TFCC, bevindt zich aan de pinkzijde van de pols en wordt ook wel de meniscus van de pols genoemd. Het TFCC is een complex van ligamenten dat de uiteinden van het spaakbeen en de ellepijp stabiel maakt ten opzichte van elkaar. Het TFCC kan beschadigen na een val op de pols of door slijtage. Problemen in het TFCC komen vaak voor wanneer er een breuk is geweest in het spaakbeen en/of de ellepijp. Wanneer de aanhechting van deze banden niet in een vroeg stadium hersteld wordt, kan de instabiliteit tot chronische klachten leiden. Vaak komen deze klachten echter pas in een latere fase aan het licht.

Symptomen:

Een scheur in het TFCC geeft de volgende klachten: Pijnklachten aan de pinkzijde van de onderarm en pols, bijvoorbeeld bij het opdrukken uit een stoel, instabiliteit, pijnklachten en verlies aan knijpkracht en beweeglijkheid van de pols.

Diagnose van TFCC: Voor het vaststellen van de diagnose stelt de fysiotherapeut vragen en verricht hij lichamelijk onderzoek. De diagnose kan soms met behulp van een MRI-scan gesteld worden. Maar vaak lijkt op een MRI het TFCC intact te zijn, terwijl er toch relevante scheuren in kunnen zitten. Daarom doen wij meestal een artroscopie (kijkoperatie) van de pols om erachter te komen of er scheuren in het TFCC zitten.

Behandeling & Herstel:

Zonder operatie wanneer een TFCC letsel al wat langer geleden is ontstaan en er instabiliteitsklachten zijn van de ellepijp, kunnen we eerst proberen met een uitgebreid handfysiotherapieprogramma de instabiliteitsklachten te verminderen. Soms zal de arts u een injectie met corticosteroïde geven om de irritatie te verminderen.Mocht de handfysiotherapie onvoldoende verbetering geven, wordt in eerste instantie vaak een kijkoperatie uitgevoerd. Wanneer we de beschadigde TFCC niet kunnen herstellen tijdens een kijkoperatie, volgt er een gewone ‘open’ operatie.

 

TFCC polsklachten

Pijn bij bewegen of andere klachten?

Maak een afspraak op één van onze behandellocaties voor advies.

Behandellocaties in Amsterdam

Plexus - Saxen Weimarlaan
Willemspark - Oud Zuid
020 - 662 71 03
Meer info
Plexus - Museumkwartier
Museumkwartier - Oud Zuid
020 - 662 13 07
Meer info
Plexus - Centrum
Centrum
Spuistraat 239/1
020 - 673 71 68
Meer info
Plexus - Fresh
De Pijp - Zuid
020 - 673 71 66
Meer info
Plexus - Lutmastraat
De Pijp
020 - 237 65 99
Meer info
Plexus - Jordaan
Jordaan
020 - 303 82 22
Meer info
Plexus - Minerva
Zuid
020 - 66 26 192
Meer info
KNGF
Al onze fysiotherapeuten en manueel therapeuten staan ingeschreven in het centraal kwaliteitsregister van beroepsvereniging KNGF.